Spašavanje broda usljed prodora mora u komiškoj uvali

Jučer u 21:40 zaprimili smo dojavu od Nikole Zambarlina da brod

u vlasništvu komižanina L.B ima prodor mora (zbog oštećenja nastalog uslijed olujnog Jugozapadnog vjetra koji je u Komiži jučer puhao), te da bi mogao ubrzo potonuti na dno.
Na intervenciju je u 21:45 sa Fiatom izašlo 7 članova, te nedugo zatim u 21:50 još četvero članova sa Ladom. Po dolasku na rivu započeli smo sa prebacivanjem opreme iz broda na brod (koje je bilo vrlo otežano zbog ogromnih valova i nemirnog mora), te došli do brodice sa kojom smo prebačeni nešto dalje, do mjesta nesreće. Nakon dolaska do broda, odmah se započelo sa ispumpavanjem mora pomoću Honda pumpe, te u zadnji čas spasilo brod koji je već uvelike bio napunjen morem.
U 22:45 uspješno se predobilo razinu mora, te se započelo sa uvlačenjem najlona ispod broda kako bi se znatno smanjio daljnji ulazak mora u brod. U 00:30 svi članovi su se vratili u dom, a vlasnik broda sa još nekoliko ljudi je ostao cijelu noć dežurati u brodu te pomoću plastičnih posuda izbacivao more koje je ulazilo u brod. Inače brod je jutros oko 09:00 sati izvučen na kraj pomoću dizalice.

Osim ove intervencije tokom večeri nasi članovi spasili su još 6 brodica (izvlačili ih iz mora, pomicali sa žala..).

Inače ovo nevrijeme uzrokovano olujnim Garbinom (nezapamćenim zadnjih 20-tak godina) napravilo je dosta štete na cestama i samoj rivi, te u jednoj kući – kojoj su veliki valovi razbili vrata od kuće (kao i inventar, jer je more ulazilo kroz razbijena vrata cijelu noć u kuću). More iz te kuće su jutros u 07:00 naši članovi ispumpali.

Slike spašenog broda, jutro nakon:

Garbin, te posljedice Garbina (jutro nakon):